Kulka János

Swing, Argo2 és A berni követ

Gémeskutas szamurájkardozás, a Swing Angels nevű haknizenekar karrierjének egyengetése és svájci túszdráma – mozgalmasan telik az ősz Kulka János számára.

Fazekas Csaba, a 34. Filmszemle legjobb elsőfilmes (Boldog születésnapot!) rendezője és számtalan reklámfilm készítője saját forgatókönyvéből forgatta a Swing című vígjátékot a nyáron. A zenés komédiában három elkeseredett, különböző korú nőt egy esős éjszakán egymás mellé sodor az élet, akiket aztán egy kiöregedett dizőz felkarol és létrehozza velük élete utolsó nagy művét, a Swing Angels nevű énekes haknizenekart. A lányok az ötvenes évek női trióinak stílusában egy transzvesztita bártulajdonos és egy hakniszervező menedzser segítségével körbeturnézzák a Balatont. A zenekarral így vagy úgy, egy újabb lehetőséget kapnak az élettől a továbblépésre. Kérdés, hogyan élnek vele… A főszerepeket Törőcsik Mari, Csákányi Eszter, Ónodi Eszter és Törőcsik Franciska alakítják. A bártulajdonos szerepében Kulka Jánost láthatjuk.
Tíz évvel az Argo premierje után, 2014-ben kerül a mozikba az első igazi magyar akciófilmként beharangozott Argo 2. Árpa Attila filmje a Kill Bill és a hortobágyi western nagy találkozása lesz: a sok autós üldözés, lövöldözés és robbantás szenvedő alanya Kovács Lajos, Scherer Péter és a többi lúzer gengszter. Kulka János Fekete Lótuszt, a Japánban élő magyar üzletembert alakítja. „Janos-san professzionális harcos, csak egyáltalán nincs felkészülve a balfék magyar bűnözők ostobaságaira.” – mondja a karakterről Kulka János, aki saját bevallása szerint egyetlen egyet sem ismer a 80-as évek B kategóriás nindzsafilmjeiből, ráadásul utoljára egy évtizedekkel ezelőtti Hamlet-előadáson fogott kardot a kezében. „Pont az a szép a filmkészítésben, hogy olyan dolgokat élhetsz meg, amit egyébként soha az életben.” Árpa Attila, a rendező hozzáteszi: „Zseniális színésznek tartom Kulka Jánost, aki alkatilag pont megfelelő az intellektuális, bölcs ellenfél szerepére. Ő a szikla a viharban, egy zen buddhista nyugalmú figura, akit semmi sem tud megrendíteni, kivéve persze Balog Tibiék, azaz Kovács Lajos, Scherer Péter és a többiek bénázását. Valaha Janos-san volt a legendás harcos, Fekete Lótusz, de inkább a japán üzleti életet választotta. Tibiék miatt azonban újra előveszi a szamurájkardját, és visszavedlik álarcos nindzsává.”
Szeptember utolsó napjaiban fejeződött be annak az ötvenes években játszódó akció-thrillernek a forgatása, amely a magyar történelem egy elfelejtett epizódját ismerteti majd meg a nézőkkel. A történetben napra pontosan két hónappal Nagy Imre és mártírtársai kivégzése után két emigráns magyar betör a svájci magyar nagykövetségre, és túszul ejti a nagykövetet. A tévéfilm kronológiai szempontból igyekszik hűen követni a valós eseményeket, a film a korabeli állambiztonsági jelentéseken alapul. Köbli Norbert – aki a nagy sikerű A vizsga című ügynökfilm forgatókönyvét is jegyzi – elárulta, hogy valóban vonzódik az ötvenes évek történeteihez: „Számomra az ötvenes évek az egyéni és társadalmi megalkuvás vs. szabadságharc kora. Íróként mániásan érdekel, hogy egy ember, egy társadalom meddig törik-hajlik, és mikor mondja azt, hogy most már elég. A vizsga, a Szabadság különjárat és most A berni követ is lényegében arról ad körképet, milyen túlélési stratégiákhoz folyamodik az egyén, a társadalom egy diktatúrában. Valaki hajbókol, valaki megalkuszik, valaki morog, valaki visszaüt.” A berni követ című tévéfilm rendezője, Szász Attila, a főbb szerepekben Kulka János, Kádas József és Szabó Kimmel Tamás lesz látható.

vissza

Kulka János 2010