Kulka János

SZÍNÉSZEK KAMPÁNYOLNAK A RETT-SZINDRÓMÁS LÁNYOKÉRT

Színház.hu

A Magyar Rett Szindróma Alapítvány fotósorozatot jelentetett meg ismert színészek és Rett-szindrómás lányok szereplésével. A Közelebb elnevezésű kiállítás és aukció célja, hogy felhívja a figyelmet erre a ritka betegségre.

62405 497100 784x523

 

A Rett-szindróma egy összetett központi idegrendszeri működési zavar, melynek következtében a leánygyermekek halmozottan sérültek, állandó felügyeletet, figyelmet és segítséget igényelnek.

 Magyarországon évente 3-4 lánygyermek születik ezzel a hibás genetikai információval, melynek következtében számos, egyenként is súlyos tünettel kell együtt élniük (például mozgáskoordinációs és keringési zavarok, mentális képességek leépülése, a verbális kommunikáció hiánya, epilepszia, sztereotip viselkedés- és mozgásformák, gerincferdülés, légzési nehézségek, csontritkulás, ételintolerancia).

 

Értük kampányol a Közelebb elnevezésű kiállítás és aukció. A kampány első támogatója Balla Vivienne fotós, a fényképek készítője, aki stábjával (Lendvai Lilla stylisttal, Kökény Judit sminkessel, Kozma Norbert fodrásszal és Kustos Nikolett werkfotóssal) napokat szentelt a képek elkészítésére, illetve a nem mindennapi fotózás hangulatának megteremtésére. 

Azt, hogy a lányok megmutathassák magukat, olyan színészek segítették, akik első szóra vállalták a fotózást - Margitai Ági, Hegyi Barbara, Gallusz Niki, Kecskés Karina, Jordán Tamás, Kulka János, László Zsolt, Nagy Sándor, Puskás Peti és Scherer Péter - bár talán maguk sem tudták, mire vállalkoznak.

A képekből először július 23-tól a Mozaikban rendeznek kiállítást (VI. Király u. 18.), majd szeptember 17-én az Átriumban, a Magyar Rett Szindróma Alapítvány által szervezett aukción lehet a fotókat megvásárolni. A képek vásárlói ezzel támogatják az alapítványt, amely a befolyt összegből nyári tábort, terápiás foglalkozásokat szervez, és a szülőknek szakemberekből álló állandó kört biztosít, akik segítséget tudnak nyújtani a gyermekek neveléséhez, ellátásához.

 

További információ: www.rettszindroma.hu

vissza

Kulka János 2010